کلسیم کلراید (CaCl2)، یک ترکیب شیمیایی است که از کلسیم و کلر تشکیل شده است. این ماده بسیار راحت در آب حل می شود. کلسیم کلرید به شدت رطوبت را جذب می کند و به عنوان نمگیر شناخته می شود.
نکته: این ماده باید در بسته بندی های ضد هوا و رطوبت نگهداری شود. این نمک در آب محلول بوده لذا به عنوان منبعی مناسب که دارای کلسیم است، در واکنش های جانشینی مورد استفاده قرار می گیرد و به آسانی جایگزین کاتیون دیگری می شود.
کلسیم کلراید، هم در صنعت و هم در مواد غذایی کاربرد دارد که به برخی از آنها اشاره می کنیم:
1- کاربرد کلسیم کلراید در صنعت:
- کلسیم کلرید در صنایع بتن سازی: کلسیم کلرید در ابتدا با آب بتن مخلوط و سپس به مخلوط شن و ماسه و سیمان اضافه میشود به این ترتیب که کلسیم کلراید در ساخت این بتن ها نقش تسریع کننده را دارد.
- کلسیم کلرید در خشک کن: کلسیم کلراید در پوشاندن لوله های خشک کن کاربرد دارد. این ماده در رطوبت گیرهای صنعتی و خانگی نیز برای جذب رطوبت هوا نیز کاربرد دارد. ویژگی جاذب رطوبت بودنِ کلسیم کلرید سبب شده که از آن روی سطح جاده های خاکی به صورت یک لایه ی آبی استفاده شود که در نهایت با ایجاد یک لایه زیرسازی موجب می شود گرد و غبار زیر سطوح نگه داشته شود.
2- کاربرد کلسیم کلرید در غذا
- کلسیم کلراید در نوشیدنی ها: وجود کلسیم مورد نیاز در تمام بطری های آب به صورت قانونی مشاهده میشود. نوشیدنی های ورزشی الکترولیت هایی را که از طریق عرق کردن در طی ورزش طولانی مدت از دست رفته اند را باز میگرداند.
- کلسیم کلرید در سویا: تهنشینی پروتئین سویا، یک فرآیند حساس مانند افزودن نمک است که به طور سنتی از طریق سولفات کلسیم یا کلرید کلسیم صورت می گیرد. تولیدکنندگان معمولاً از کلسیم کلرید استفاده میکنند چرا که نیاز به مهارت کمتری نسبت به سولفات کلسیم دارند و تنها نصف این مقدار به علت افزایش حلالیت آن مورد نیاز است. کلسیم کلرید به خودیخود دارای هیچ طعم و مزه قابل درکی در محصول نهایی نیست ولی ماده را به یک ماده معدنی مهم برای درمان و پیشگیری از پوکی استخوان تبدیل کند.
- کلسیم کلرید در سیب: کلرید کلسیم برشهای سیب را تازه نگه میدارد و از تشکیل رنگ قهوهای ناشی از تماس برشهای سیب با اکسیژن جلوگیری می کند.
نکته: این ماده باید در بسته بندی های ضد هوا و رطوبت نگهداری شود. این نمک در آب محلول بوده لذا به عنوان منبعی مناسب که دارای کلسیم است، در واکنش های جانشینی مورد استفاده قرار می گیرد و به آسانی جایگزین کاتیون دیگری می شود.
کلسیم کلراید، هم در صنعت و هم در مواد غذایی کاربرد دارد که به برخی از آنها اشاره می کنیم:
1- کاربرد کلسیم کلراید در صنعت:
- کلسیم کلرید در صنایع بتن سازی: کلسیم کلرید در ابتدا با آب بتن مخلوط و سپس به مخلوط شن و ماسه و سیمان اضافه میشود به این ترتیب که کلسیم کلراید در ساخت این بتن ها نقش تسریع کننده را دارد.
- کلسیم کلرید در خشک کن: کلسیم کلراید در پوشاندن لوله های خشک کن کاربرد دارد. این ماده در رطوبت گیرهای صنعتی و خانگی نیز برای جذب رطوبت هوا نیز کاربرد دارد. ویژگی جاذب رطوبت بودنِ کلسیم کلرید سبب شده که از آن روی سطح جاده های خاکی به صورت یک لایه ی آبی استفاده شود که در نهایت با ایجاد یک لایه زیرسازی موجب می شود گرد و غبار زیر سطوح نگه داشته شود.
2- کاربرد کلسیم کلرید در غذا
- کلسیم کلراید در نوشیدنی ها: وجود کلسیم مورد نیاز در تمام بطری های آب به صورت قانونی مشاهده میشود. نوشیدنی های ورزشی الکترولیت هایی را که از طریق عرق کردن در طی ورزش طولانی مدت از دست رفته اند را باز میگرداند.
- کلسیم کلرید در سویا: تهنشینی پروتئین سویا، یک فرآیند حساس مانند افزودن نمک است که به طور سنتی از طریق سولفات کلسیم یا کلرید کلسیم صورت می گیرد. تولیدکنندگان معمولاً از کلسیم کلرید استفاده میکنند چرا که نیاز به مهارت کمتری نسبت به سولفات کلسیم دارند و تنها نصف این مقدار به علت افزایش حلالیت آن مورد نیاز است. کلسیم کلرید به خودیخود دارای هیچ طعم و مزه قابل درکی در محصول نهایی نیست ولی ماده را به یک ماده معدنی مهم برای درمان و پیشگیری از پوکی استخوان تبدیل کند.
- کلسیم کلرید در سیب: کلرید کلسیم برشهای سیب را تازه نگه میدارد و از تشکیل رنگ قهوهای ناشی از تماس برشهای سیب با اکسیژن جلوگیری می کند.