۱۳۹۷-۰۷-۲۶، ۱۱:۳۸ ق.ظ
آقای زنگنه در مصاحبه با نشریه اقتصادی هندلزبلات آلمان: ما خواهان صادرات نفت و گاز بدون محدودیت هستیم
آقای زنگنه وزیر نفت ایران که این بار به دلیل توافقات اخیر با دست پر به مصاحبه با خبرگزاری ها و رسانه ها می رود این بار در مصاحبه با نشریه اقتصادی هندلزبلات آلمان از خواسته های ایران می گوید. این مصاحبه را در سایت سفارت ایران در برلین تقدیم حضورتان می کنیم.
برای مشاهده تصاویر سفارت ایران در برلین به گالری تصاویر سایت مراجعه فرمایید- هندلسبلات: جناب آقای وزیر، ایران به دلیل تحریمها سالها ناچار بود تا تولید نفت خود را به شدت کاهش دهد. اکنون شما قصد دارید مجدداً به تولید کامل بپردازید. آیا این امر قیمت نفت را مجدداً تحت فشار قرار نخواهد داد؟
زنگنه: ما میخواهیم نقشی مهم در تامین مطمئن انرژی در جهان ایفا کنیم. ما در پی کسب سهمی مطابق با ذخایر نفت و گاز خود هستیم.
- بنابراین انتظار دارید که در بازار نفت و به همین میزان هم برای گاز ده درصد سهم داشته باشید .
ایران، آن طور که شرکت «بی پی» هم تایید کرده است، با داشتن 8/33 بیلیون مترمکعب گاز، بزرگترین ذخیرة گاز جهان را در اختیار دارد و از این حیث بر روسیه هم پیشی گرفته است. ذخایر نفت ما هم به 157 بیلیون بشکه بالغ میگردند. تحریمها گرچه ما را رنجور کردند اما ما توانستیم بر آنها فائق بیاییم.
- کشور شما تا چه اندازه به خاطر تحریمها متحمل زیان شده است؟
ما حدود 60 درصد از صادرات نفت خود را از دست دادیم. به ما اجازه داده نشد فنآوری استخراج را از غرب وارد کنیم. اما در عوض تولید داخلی را در بسیاری موارد جایگزین کالاهای وارداتی کردیم. ما با پایان تحریمها بیش از گذشته قدرتمند خواهیم بود. تا سه سال دیگر روزی 7/5 میلیون بشکه نفت تولید خواهیم کرد. تولید فعلی ما 8/3 میلیون بشکه در روز است.
- فکر میکنید تحریمها علیه ایران چه زمانی لغو شوند؟
امیدواریم که تا آخر ژوئن به توافق برسیم.
- آیا گمان میکنید که ایران دوباره مجاز گردد به طور کامل نفت صادر کند و یا این که لغو گام به گام تحریمها واقعگرایانهتر به نظر میرسند؟
ما میخواهیم نفت و گاز خود را بدون هیچگونه محدودیتی به فروش برسانیم و پولهای مسدود شدة ایران را پس بگیریم و با آنها فن آوری لازم را خریداری کنیم که برای صنعت نفت خود بدانها نیاز داریم. اگر تحریمها در بخشهای نفت و امور مالی بلافاصله لغو نشوند، پس چه نیازی داریم که در دعوای اتمی سازش کنیم؟ این را چطور می توانیم به ملت خود بقبولانیم؟
- اما در این صورت بعید نیست که قیمت نفت شدیدتر تحت فشار قرار گیرد.
قیمت فعلی نفت برای همه برای ما به عنوان تولیدکننده و همچنین برای مشتریان نامناسب است. چرا که با این درآمد حاصل از فروش، در میادین نفتی آینده کمتر سرمایه گذاری میشود. در نتیجه کمبود نفت ایجاد میشود و آنوقت یک جهش قیمت شدید بروز خواهد کرد. ما هم برای تولیدکنندگان و هم مصرفکنندگان به یک ثبات درازمدت نیاز داریم.
- پس به عقیدة شما قیمت نفت باید در چه حدودی باشد؟
70 تا 75 دلار برای هر دو طرف مناسب است. در حال حاضر بازار خیلی سیاسی شدهاست.
- مقصودتان سیاست نفتی عربستان سعودی است که برای بالابردن قیمت نفت حاضر به کاهش تولید خود نمیشود؟
من نمیخواهم مستقیماً کشوری را مسئول اعلام کنم. اما کاملاً واضح است که بازیگری در بازار است که اعمال فشار میکند تا قیمت نفت و آنهم فقط به دلایل سیاسی افزایش نیابد.
- اما بازگشت ایران به بازار هم خود احتمالاً موجب سقوط بیشتر قیمت نفت خواهد شد.
تمام تولیدکنندگان باید روی بازگشت ایران به بازار حساب کنند و خود را با آن مطابقت دهند. کسی که در دورة کاهش صادرات ما تولید بیشتری داشته است، اکنون باید از حجم صادرات خود بکاهد. تحریمها فقط برای زمان محدودی بودند و اکنون باید درها دوباره به روی نفت ایران باز شوند. اما ما منتظر آن نخواهیم ماند. ما صادر خواهیم کرد. این برای ایران قابل قبول نیست که علی رغم برخورداری از سومین ذخایر نفتی در جهان کمتر از عراق و کویت نفت صادر کند.
- یک موضوع دیگر گاز است. آیا کشور شما اکنون که گازپروم روسیه بیشتر به سمت چین منعطف شدهاست، قصد آن دارد که مشتریانی در اروپا بیابد و یا این که خط لوله نصب کند؟
اولویت صنعت گاز ما تامین گاز برای اقتصاد داخلی و نیز صدور آن به همسایگان مان بطور مثال: پاکستان، هند و عراق است. آسیا برای ما از جذابیت بیشتری برخوردار است.
- چرا؟
در اروپا قیمتهای گاز بسیار نازل هستند. برای کشیدن خط لوله باید مجوزهای بسیار گرفت، قراردادهای گوناگون ترانزیت منعقد کرد و عوارض ترانزیت پرداخت. آسیا برای ما بیشتر از اروپا جذابیت دارد. درآمد خاص ما از آن طریق بسیار جزیی خواهد بود. شاید این وضع با گاز مایع LNGزمانی عوض شود.
- اما پروژة بزرگ LNGشما که دچار مشکل شده است.
بله، دولت آلمان زیمنس را از تحویل کمپرسور برای پروژة LNGایران منع کرده و همچنین اجازه نمی دهد که لینده به ما تکنیکهای سردکنندة مورد نیاز را تحویل بدهد. امیدواریم که این وضع سریعاً تغییر یابد.
- آیا ایران پس از خاتمة تحریمها در بخش نفت و گاز درها را به روی سرمایهگذاران خارجی هم خواهد گشود؟
ما هم اکنون با شرکت های بین المللی انرژی در حال مذاکره هستیم. من در ماه سپتامبر مدل جدیدی را برای فعالیت های خارجی در بخش های نفت و گاز ارائه خواهیم کرد. ما قصد داریم شرکت های قابل اطمینان و پیشرو در فنآوری و نیز دارای احساس مسئولیت را نزد خود جلب کنیم.
- آیا این امر در مورد شرکتهای آلمانی هم صادق است؟ در صنایع آلمان ابراز نگرانی میشود که پس از خاتمهیافتن تحریمها برای شرکت های آمریکایی ارجحیت قائل شوید.
ما طی سالهای آینده 180 میلیارد دلار را به صنایع نفت و گاز و به خصوص برای توسعة صنعت پتروشیمی اختصاص خواهیم داد. در این امور شرکتهای آلمانی سنتاً نقشی پیشرو ایفا خواهند کرد. آلمان وجهة بسیار خوبی نزد ما دارد، به خصوص در زمینة مسائل زیستمحیطی، انرژیهای تجدیدپذیر و افزایش بهرهوری از انرژی. اما شرکت های آلمانی هم باید در پروژه های استخراج هم بیشتر فعال شوند.
- بنابراین شرکت های آلمانی هم در ایران شانس دارند، گرچه به علت تحریمها مجبور بودند خود را کنار بکشند؟
بله، زیرا ما نمیخواهیم گذشته را به رخ بکشیم. ما به جلو نگاه میکنیم و امیدواریم که دست اندرکاران سیاست آلمان هم همین کار را بکنند. سیاست باید دست صادرات آلمان را که تاکنون متوقف شده بود، سریعاً باز بگذارد. ما به شرکتهای آلمانی خیرمقدم میگوییم.
- و چه اتفاقی رخ خواهد داد چنانچه تحریمهای علیه ایران لغو نگردند؟
آن وقت پروژههای خود را به تنهایی اجرا خواهیم کرد.
- جناب وزیر از این مصاحبه بسیار سپاسگزاریم.